Helyi önkormányzati választások 2019 – Gádoros

Tisztelt Gádorosi Lakosok, Kedves barátaim!

Nagyon nehezen, de annál átgontoltabban született meg az a döntés, hogy nem csak képviselő, hanem Polgármester jelöltként is elindulok az idei Önkormányzati választásokon.

Az eddig „bejelentkezett” jelölt társakban nem látom azt a kompromisszum készséget, azt az együttműködésre való hajlandóságot, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a település fejlődni tudjon. Gádorosnak olyan polgármesterre van szüksége, aki hajlandó bárkivel együtt dolgozni, aki a település érdekeit képes szem előtt tartani, és nem rekeszt ki senkit, politikai, vallási esetleg faji hovatartozás miatt!

De mielőtt tovább mennénk, néhány gondolatot, had írjak magamról is.

1985-ben születtem Orosházán, Gádoroson jártam óvodába és általános iskolába, majd Szentesen a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat, ahol előbb Érettségi bizonyítványt, majd Technikus végzettséget szereztem. Ezt követően előbb Szentesen a Hungerit Zrt-nél kezdtem el dolgozni Minőség ellenőrként, majd munkahelyet váltottam, szülővárosomban sikerült elhelyezkednem 2005-ben – akkor még Pannon GSM – jelenleg Telenor Magyarország Zrt. partnerüzletében, ahol az óta is, megszakítás nélkül, most már több éve üzletvezetőként dolgozok. Születésem óta Gádoroson élek, emlékeimben – és sajnos már egyre inkább csak ott – még él az-az élhető település képe, amitől úgy érzem, egyre inkább kezdünk eltávolodni. Ez ellen mielőbb tenni kell!

Megválasztásom esetén, polgármesteri juttatásom 10%-át felajánlanám, egy már működő helyi alapítványnak, vagy szorgalmaznám egynek a létrehozását, abból a célból, hogy helyi tehetséges fiatalokat rendszeresen támogatni lehessen. Ehhez a kezdeményezéshez bárki csatlakozhat majd.

Szívügyem a Művelődési házunk sorsa, évek óta csak romlik az állapota, és sajnálattal tapasztalom, hogy senki semmit nem tesz ellene! Gyermekkoromban volt ott színház, mozi, ovi mozi, tartottak ott ballagási ünnepségeket, voltak koncertek, sorolhatnám… Az épületet meg kell menteni, minél előbb olyan állapotba kell hozni, hogy visszatérhessen oda az élet!

A fiatalok letelepedését oly módon támogatnám, hogy a jelenleg üresen álló, de még lakható ingatlanokat, az Önkormányzat megvásárolná, majd ingyenesen vagy jelképes összegért, akár kamatmentes részletfizetéssel fiatal párok számára biztosítanánk. Ezen túl, ha találunk megfelelő forrást – akár pályázati pénzből – „fecskeházakat” lehetne építeni, melyeket szintén kedvező feltételekkel nyújtanánk számukra.

A munkahely teremtést úgy tudom elképzelni, hogy meghatározott időszakra az ide települő vállalkozások az iparűzési adó fizetése alól mentesülnek, amennyiben helyi munkaerőt alkalmaznak.

Mindenkit egyaránt érintő, fontos probléma az utak állapota, ezt meg kell oldani, nem kérdés. Azt viszont egyáltalán nem tartom jó ötletnek, hogy erre a célra különféle hiteleket vegyen fel az Önkormányzat és teljesen eladósodjon a település! Meg kell ragadni, minden útfelújítást célzó pályázatot, épp a napokban került meghirdetésre, a „Magyar Falu Program” ennek keretein belül, az egész úthálózat felújítására sajnos nem lesz lehetőség, de indulásnak, kezdésnek tökéletes lehet. Ugyanezen pályázaton belül akár kerékpárút építésére is van lehetőség, melyet Nagyszénással összefogva, a két települést össze lehetne kötni, biztonságosabbá téve ezzel az egyik településről a másikra való átjutást.

És ha már a „Magyar Falu Program”-nál tartunk, az óvoda ugyan nemrég lett felújítva, lehetőség van Óvodaudvar, játszóudvar kialakítására, felújítására, korszerűsítése (pl. kerékpártároló, babakocsi tároló létesítése, kerítés építése, javítása, zöldterület fejlesztése, ivókút építése, új burkolat kialakítása, kültéri játszóeszköz és berendezés fejlesztésére, egyéb fejlesztések ideértve a kültéri tároló kialakítását, felújítását)

Ugyanezen pályázati lehetőségek keretein belül, a temető állapotának javítására, karbantartására, felújítására, működési nehézségeik megoldásaira is lehet pályázni, ezeket a pályázatokat folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy településünk, épülni és ne leépülni tudjon a jövőben.

A fontosabb, minden lakost érintő változások előtt elengedhetetlen fórumokat tartani, az itt élőknek kell, hogy legyen beleszólási joguk, hiszen egy polgármesternek, a képviselőknek a lakosok érdekeit kell szem előtt tartaniuk, hiszen ezért bízzák meg őket feladatukkal! Amennyiben a testület olyan megoldandó feladattal, kérdéssel találkozik, amiben nem jártas, ki kell, kérje szakértők véleményét!

Elfogathatatlannak tartom, hogy egy-egy hibás döntéssel bárki is megkárosítsa a települést!

Nagyon sok mindent le lehetne még ide írni, de úgy gondolom a szavak ideje már lejárt, nem beszélni kell a problémákról, hanem megoldásokat találni!

Ha úgy érzik, megtisztelnének bizalmukkal, szavazzanak rám az őszi önkormányzati választásokon, és én annyit garantálhatok, hogy egy Élhető Gádorosért fogok dolgozni!

Tisztelettel: Vecseri István Péter